Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzināt vairāk

Piekļūstamība

Klausies

Ieslēgt teksta izrunātāju

Fonta izmērs

Kontrasts

Izvēlne

Atbalsts

Atbalsts lietotājiem

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Izmantošana

Digitālajā bibliotēkā iekļautie digitālie objekti ir publiski pieejami no jebkura datora ar interneta pieeju. Ar autortiesībām aizsargātu darbu digitālie objekti pieejami Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Partneru iekšējos datortīklos.

Ja digitālajam objektam ir pievienota datne lejupielādei, digitālās bibliotēkas lietotājam ir atļauts to lejupielādēt un reproducēt (tie ir ar autortiesībām neaizsargāti iespieddarbi un citi dokumenti, kuru autortiesību subjekti snieguši atļauju padarīt tos pieejamus sabiedrībai).

Plašāk: Lietošanas noteikumi

Ar autortiesībām saistītie jautājumi

Digitālās bibliotēkas nereģistrētie un reģistrētie lietotāji drīkst pārpublicēt un dalīties ar digitālajiem objektiem savos sociālajos tīklos, atsaucoties uz Digitālo bibliotēku un oriģināla glabātāju.

Digitālajā bibliotēkā iekļauto darbu autortiesības pieder darbu autortiesību subjektiem (autoriem vai to tiesību pārņēmējiem). Digitālās bibliotēkas lietotājiem ir pienākums ievērot autortiesību subjektu tiesības saskaņā ar Autortiesību likuma noteikumiem.

Pirms digitālo objektu izmantošanas komerciāliem mērķiem nepieciešams sazināties ar oriģināla glabātāju, lai noskaidrotu tā izmantošanas nosacījumus.

Plašāk: Autortiesības un tiesības izmantot saturu

Meklēšana

Digitālās bibliotēkas lietotājam ir iespējams veikt Vienkāršo meklēšanu, Izvērsto meklēšanu, kā arī meklēšanu LNB nedigitalizētajā (tradicionālajā) krājumā. Atrasto saturu iespējams kārtot sev ērtā veidā.

Plašāk: Kā meklēt?

Rezultātu kārtošana

Reģistrēšanās

Reģistrēties kā Digitālās bibliotēkas lietotājam ir iespējams, izveidojot Digitālās bibliotēkas lietotāja kontu vai piesakoties Digitālās bibliotēkas sistēmā ar kādu no interneta vidē piedāvātajiem virtuālās identitātes apstiprināšanas veidiem.

Reģistrētajiem Digitālās bibliotēkas lietotājiem ir iespēja saglabāt meklēšanas rezultātus, veidot personalizētus meklēšanas rezultātu sarakstus, norēķināties par pakalpojumu “Digitalizācija pēc pieprasījuma”.

Plašāk: Kā reģistrēties?

Rezultātu saglabāšana

Reģistrētajiem Digitālās bibliotēkas lietotājiem ir iespēja saglabāt meklēšanas rezultātus un veidot personalizētus meklēšanas rezultātu sarakstus.

Plašāk: Manas izlases un grāmatzīmes

Digitalizācija pēc pieprasījuma (digitālo datņu pieprasījums)

Digitalizācijas pieprasījums attiecas tikai uz tiem Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma digitālajiem objektiem, kas nav aizsargāti ar autortiesībām vai to autortiesību subjekti snieguši atļauju padarīt tos pieejamus sabiedrībai.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas nedigitalizēto saturu (tradicionālo krājumu) iespējams digitalizēt, iesniedzot digitalizācijas pieprasījumu.

Plašāk: Digitalizācija pēc pieprasījuma

Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes arhīva materiāli

Piekļūstamība

Digitālās bibliotēkas saskarni iespējams pielāgot cilvēkiem ar redzes un dzirdes traucējumiem.

Plašāk: Piekļūstamība

Vēstkopa

Iespējams pieteikties Digitālās bibliotēkas vēstkopai, lai saņemtu jaunumus un aktualitātes par digitālo saturu un partneriem.

Privātuma politika

Lai uzlabotu Digitālās bibliotēkas funkcionalitāti un atvieglotu lietošanu, tiek izmantotas sīkdatnes (cookies). Ierobežojot sīkdatnes, atsevišķi Digitālās bibliotēkas servisi var darboties nepilnvērtīgi.

Plašāk: Privātuma politika

Ziņot par kļūdu

Par pamanītajām sistēmas darbības un metadatu kļūdām lūgums ziņot, aizpildot kļūdas pieteikuma formu lapas kājenē.

Ierosinājumi

Ierosinājumus Digitālās bibliotēkas attīstībai un pilnveidei lūdzam sūtīt uz e-pastu digitalabiblioteka@lnb.lv.



Tēmas


Piekļūstamība Meklēšana Privātuma politika Vēstkopa Ar autortiesībām saistītie jautājumi Atbalsts lietotājiem Digitalizācija pēc pieprasījuma Ierosinājumi Izmantošana Publicēšana Rezultātu saglabāšana Reģistrēšanās Satura papildināšana Ziņot par kļūdu