Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzināt vairāk

Piekļūstamība

Klausies

Ieslēgt teksta izrunātāju

Fonta izmērs

Kontrasts

Izvēlne

Stāsti

Amora Pasts: iepazīšanās un precību sludinājumi pirms 100 gadiem

Latvijas Nacionālā bibliotēka

20. gadsimta sākumā Eiropā parādījās pirmie žurnāli un laikraksti, kuri bija veltīti galvenokārt privātiem sludinājumiem par iepazīšanos “precību un citos nopietnos nolūkos”. Arī Latvija, kas tolaik bija Krievijas impērijas sastāvdaļa, nekļuva par izņēmumu. 1910. gadā Rīgā iznāca žurnāla “Precību Vēstnesis” 1. numurs, kas iezīmēja jaunu lappusi latviešu preses vēsturē. Turpmākajos gados parādījās citi līdzīgi izklaidējoša satura izdevumi. Tajos līdz ar romantiskiem, asprātīgiem un lietišķiem sludinājumiem tika publicēti arī mīlestības tematikai veltītie raksti, padomi, stāsti un dzejoļi. Starp tā laika pazīstamākajiem izdevumiem ir “Amora Pasts”, “Precību Avīze”, “Mīla un Flirts”, “Amora Niķi” un citi.

“Amora Niķi”, Nr. 5 (1925). LNB krājuma izlase “Amora Pasts”

Foto: Kristians Luhaers

Sākumā jaunais iepazīšanās veids likās neierasts, un līdz ar to – aizdomīgs un atsevišķos gadījumos pat nosodāms. Lai saglabātu anonimitāti, sludinājumu teksti tika rakstīti, izmantojot “segvārdus” – “Puķīte”, “Jautrais”, “Sapnis”, “Saimniekmeita”. Bieži sastopami arī kolektīvi sludinājumi, kuros norādīts autoru kopvecums (piemēram, “6 jaunekļi, kopvecums 136 gadi”). Nopietnākie kandidāti mēdza iesūtīt redakcijai savas fotogrāfijas, kā arī uzskaitīja sev piederošos īpašumus, norādīja savu profesiju un ienākumus. Līdzīgas prasības tika izvirzītas arī potenciālajiem partneriem. Liela nozīme tika piešķirta ne vien izskatam, vecumam un rakstura īpašībām, bet arī kapitālam.

1920. – 1930. gadu iepazīšanās sludinājumu piemēri. LNB Periodikas krājums

Ja pirms Pirmā pasaules kara iepazīšanās ar preses starpniecību tika uztverta kā novitāte, tad 20. gs. 20. gados tā kļuva par ierastu lietu. Šajā desmitgadē laikrakstu lappusēs bija sastopami visu sabiedrības pārstāvju publicētie teksti: sākot ar tirgotājiem un ierēdņiem un beidzot ar kara invalīdiem un atraitnēm. Tādējādi iepazīšanās sludinājumi kļuva ne tikai par vienu no pirmajiem pašprezentācijas līdzekļiem, bet arī par unikālu vēsturisku liecību, kas ļauj iegūt  priekšstatu par tā laika sabiedrību.



Tēmas


Periodika