Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzināt vairāk

Piekļūstamība

Klausies

Ieslēgt teksta izrunātāju

Fonta izmērs

Kontrasts

Izvēlne

Stāsti

Kā ir tapusi visslavenākā fotogrāfija Latvijas vēsturē?

Latvijas Nacionālā bibliotēka

1918. gada 18. novembrī fotogrāfs Vilis Rīdzenieks uzņēma pirmo un vienīgo Latvijas valsts proklamēšanas fotogrāfiju.

Latvijas neatkarības proklamēšana 1918. gada 18. novembrī Nacionālajā teātrī Rīgā. “Atpūta” , Nr. 733 (18.11.1938.)

Kāpēc V. Rīdzenieks bija vienīgais fotogrāfs šajā pasākumā un kāpēc tika uzņemts tikai viens attēls? Latvijas Nacionālās bibliotēkas periodikas krājumā var atrast atbildes uz abiem šiem jautājumiem. 1935. gadā pats V. Rīdzenieks pastāstīja par liktenīgo fotogrāfiju populārajam žurnālam «Для Вас».

Kā izrādās, bija nepieciešams iegūt atļauju, lai ar fotokameru iekļūtu Nacionālajā teātrī – V. Rīdzeniekam tas izdevās, lai arī ar lielām grūtībām. Savukārt godātā publika nemaz nenojauta par fotogrāfa klātbūtni, kurš bija paslēpies uz balkona. V. Rīdzenieks stāsta, ka uztaisīja fotouzņēmumu mirkli pēc valsts himnas atskaņošanas. Tolaik objektu izgaismošanai fotografēšanas procesā izmantoja magnija pulveri, kuru aizdedzinot, ieguva spilgtu gaismas uzliesmojumu. V. Rīdzenieks bija paņēmis pārāk lielu magnija daudzumu – veselus 100 gramus. Rezultātā zibsnis sanāca tik spožs, ka zālē iestājās panika. Visi domāja, ka ir noticis sprādziens. Tieši tāpēc pirmajam kadram nesekoja citi. Fotogrāfs steidzīgi, ar vārdiem “ātri skrien uz mājām” iedeva plāksnīti ar fotouzņēmumu savam palīgam, bet pats bija spiests skaidroties ar apsargiem un ugunsdzēsējiem. Tajā pašā laikā no skatuves izskanēja saucieni publikai nomierināties, “jo tas taču ir tikai fotogrāfs”.

Vilis Rīdzenieks stāsta par fotogrāfijas tapšanu, “Для Вас”, Nr. 20 (11.05.1935.)

Valsts augstāko apbalvojumu par savu foto V. Rīdzenieks dabūjis absolūti nejauši. Reiz viņa fotodarbnīcā bija ienācis toreizējais prezidents Alberts Kviesis, un, ieraugot uz sienas izkrāsoto fotogrāfijas izdruku, pajautāja, vai fotogrāfs ir saņēmis kādu apbalvojumu par savu darbu. V. Rīdzenieka noraidošā atbilde pārsteidza prezidentu, un pēc neilga laika fotogrāfs tika apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

 

Viļa Rīdzenieka fotogrāfijas Digitālajā bibliotēkā



Tēmas


Periodika