Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzināt vairāk

Piekļūstamība

Klausies

Ieslēgt teksta izrunātāju

Fonta izmērs

Kontrasts

Izvēlne

Mācies

Sākt ar mākslu

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs

Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA projekta “Sākt ar mākslu” ietvaros izveidotas astoņas īsfilmas, iesaistot muzeja kolekcijas priekšmetu interpretēšanā ne tikai izstāžu kuratorus un mākslas vēsturniekus, bet arī dažādas Latvijā dzīvojošās ārzemnieku kopienas, tādā veidā apvienojot kultūras un akadēmiskās zināšanas.

Īsfilmas tapušas latviešu un angļu valodā ar dalībnieku personīgo interpretāciju par mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA pastāvīgajā ekspozīcijā aplūkojamajiem darbiem, aicinot iepazīt tos no nebijuša un unikāla skatpunkta.

Ar saviem stāstiem dalās projekta dalībnieki no Baltkrievijas, Austrālijas, Lielbritānijas, Itālijas, Ķīnas, Vācijas, kā arī Latvijā dzīvojoši krievi, kurus vieno interese par kultūru un tās procesiem, vizuālo mākslu un radošā vēstījuma izveidi.

Tekstu radīšanas procesā attīstītas un stiprinātas zināšanas par mākslas mediāciju, stāstījuma veidošanu un digitālo stāstniecību.

Hermanis Kaulbahs “Ansītis un Grietiņa pie raganas”

Vācu gleznotājs Hermanis Kaulbahs (1846–1909) ir 19. gadsimta Minhenes skolas pārstāvis un bijis plaši zināms kā bērnu portretists.

Nikolajs Rērihs “Ceļš”

Izcilā mākslinieka un domātāja Nikolaja Rēriha (1874–1947) darbu ekspozīcija atrodas mākslas muzejā RĪGAS BIRŽA. Mākslinieku ar Latviju saista viņa dzimtas saknes, bet kopš 20. gadsimta 30. gadiem Rīgā atrodas viņa dāvinātā gleznu kolekcija, kuru mākslinieks pats atsūtīja no Indijas Latvijas Rēriha biedrības (1930–1940) muzejam.

Pols Sandbijs “Mājiņa pie jūras”

Pols Sandbijs (1731–1809) ir angļu ainavists, kurš, kopā ar savu brāli Tomasu Sandbiju (1721–1798), bijis viens no Britu Karaliskās Mākslas akadēmijas dibinātājiem.

Hanss Makarts “Brunhilde nogādā Zīgelindi drošībā”

Muzeja kolekcijā ir vairāki austriešu mākslinieka Hansa Makarta (1840–1884) darbi, no kuriem piecas kompozīcijas ir veltītas Vāgnera operu tetraloģijai “Nībelungu gredzens”.

Pjetro Tenerāni “Psīhe”

“Psīhe” ir viena no trīs karāras marmora un itāļu neoklasicisma tēlniecības paraugiem muzeja kolekcijā.

Ogists Rodēns “Skūpsts”

Franču tēlnieku Ogistu Rodēnu (1840–1917) uzskata par dižāko skulptūru portretistu mākslas vēsturē. Viņš ir viens no impresionisma aizsācējiem tēlniecībā un savā laikā ietekmējis arī daudzus pazīstamus Latvijas tēlniekus.

Nikolajs Rērihs “Augstumos”

Izcilā mākslinieka un domātāja Nikolaja Rēriha (1874–1947) darbu ekspozīcija atrodas Mākslas muzejā RĪGAS BIRŽA. Mākslinieku ar Latviju saista viņa dzimtas saknes, bet kopš 20. gadsimta 30. gadiem Rīgā atrodas viņa dāvinātā gleznu kolekcija, kuru mākslinieks pats atsūtīja no Indijas Latvijas Rēriha biedrības (1930–1940) muzejam.

Benedeto Luti “Meitenes portrets”

Benedeto Luti ir itāļu 18. gadsimta gleznotājs.

Īsfilmas “Sākt ar mākslu – Start with Art” skatāmas arī LNMM YouTube kanālā latviešu un angļu valodā.