Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzināt vairāk

Piekļūstamība

Klausies

Ieslēgt teksta izrunātāju

Fonta izmērs

Kontrasts

Izvēlne

Mācies

Sarunas izstādē “No Arkādijas līdz Marsam”

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Parki ir modes lieta un katra laikmeta spoguļattēls, tie tiek uzturēti un parāda sabiedrības vērtības. Izstādes “No Arkādijas līdz Marsam” centrā ir unikālā Rīgas dārzu un parku tresta kolekcija no LNB krājuma, kas ietver pilsētplānotāju un dārznieku Georga Kūfalta (1853-1938), Andreja Zeidaka (1874-1964) un citu parku autoru oriģinālos plānojumus. Kolekcija rāda dažādus laikus – Georgs Kūfalts mīlēja ainavu parka skatu perspektīvas un lirisko atmosfēru, Andrejs Zeidaks parkos projektēja taisnus celiņus steidzīgajiem pilsētniekiem un ieviesa bērnu laukumus. Padomju periodā tika cildināti vienkārši skvēri un tipveida dzīvojamo rajonu apzaļumošana. Rādot parku vēsturi, izstāde vienlaikus aktualizē jautājumu, kāda būs zaļās zonas nākotne klimata krīzes, politiskās un sociālas nestabilitātes laikos. Izstāde ir skatāma līdz 2023. gada 17. novembrim.

Izstādi papildina sarunu sērija

 

“Dārzs kā enciklopēdija”

Saruna par dārzu vēsturi, izcilo ainavu arhitektu Georgu Kūfaltu (1853-1938) un kokiem pilsētā ar Andreju Svilānu, ilggadējo Nacionālā botāniskā dārza direktoru un Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektoru.

Raidieraksts

 

“Mežs pēc 100 gadiem?”

Par dabas aizsardzību, kailcirtēm un pilsētas pļavām sarunājas ornitologs, Latvijas Ornitoloģijas biedrības priekšsēdētājs Viesturs Ķerus un botāniķe, Latvijas Dabas fonda eksperte Rūta Sniedze-Kretalova.

Raidieraksts

 

“Štābiņš kokā, ābols rokā. Bērni par parkiem”

Četri trešklasnieki Alise, Austra, Gabriels un Pauls sarunājas par nodarbēm parkos, spriež, kā ierīkot pazemes dārzus, un atklāj savus mīļākos kokus.

Raidieraksts