Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzināt vairāk

Piekļūstamība

Klausies

Ieslēgt teksta izrunātāju

Fonta izmērs

Kontrasts

Izvēlne

Stāsti

“Singer” bezmaksas šūšanas kursi un pārstāvniecības Latvijā

Latvijas Nacionālā bibliotēka

1850. gadā Īzaks Zingers (Isaac Merritt Singer) izgudroja šujmašīnu, kas aizsāka revolūciju šūšanas nozarē. Atšķirībā no iepriekšējām šujmašīnām “Singer” šujmašīnām bija praktisks dizains, maināmas rezerves daļas, nepārtrauktā šūšana, kā arī šujmašīnu masveida ražošana nodrošināja zemāku cenu un to plašāku pieejamību sabiedrībai. “Singer” šujmašīnas bija izturīgas, tās bija ērti lietot, turklāt šujmašīnu pircējiem bija pieejami bezmaksas šūšanas kursi.

Šujmašīna “Singer”

 

1857. gadā, uzsākot ražošanas darbību arī Eiropā, “Singer” kļuva par vienu no pirmajiem globālajiem uzņēmumiem.

 


“Singer” reklāma. Tehnikas Apskats, Nr. 3 (01.07.1929)

 

“Singer” šujmašīnās bija iestrādāts ar kāju darbināms sviras mehānisms, kas aizstāja līdz šim esošo ar roku darbināmo mehānismu, tādējādi  atvieglojot šujmašīnas izmantošanu un šūšanas ātruma kontroli.

Papildus ieguvums iegādājoties tieši “Singer” iekārtas, tika nodrošināta rezerves daļu pieejamība. Šī inovācija klientiem atviegloja šujmašīnu apkopi un remontu, jo atsevišķas detaļas varēja vienkārši nomainīt bez īpašas pielāgošanas.


Strenči. Velosipēdu "Brennabor" un "Singer" šujmašīnu veikals

 

“Singer” bija arī liela nozīme šujmašīnu masveida ražošanas metožu izstrādē. Liela mēroga ražošana padarīja šujmašīnas pieejamākas plašam patērētāju lokam.

1927. gadā “Singer” atklāja savus pirmos bezmaksas šūšanas kursus Ņujorkā un kļuva par pirmo uzņēmumu, kas piedāvāja apmācības šūšanas un izšūšanas jomā pasaulē. Līdz 1940. gadam vairāk nekā 600 vietās notika šūšanas apmācības dažādās pasaules valstīs, tajā skaitā arī Latvijā (Strenčos, Jelgavā, Jūrmalā, Preiļos, Zemītē, Tukumā, Slokā, Bauskā, Ļaudonā u. c.). Aplēsts, ka līdz 1960. gadam “Singer” šūšanas kursos mācījušies vairāk nekā trīs miljoni sieviešu.

Iemūžināto šūšanas kursu dalībnieku fotogrāfijās gandrīz vienmēr fonā redzama planšete ar lielu "S" burta kontūru, kurā iekļauts teksts “Singer šujmašīnas”. Šis zīmols plaši tika izmantots visā pasaulē, to pielāgojot katrai “Singer” pārstāvniecības valstij un valodai.

 


"Singer" šujmašīnu kursi

 

Šūšanas kursu dalībnieces Preiļos. Šūšanas kursi Preiļu 2-gadīgajā lauksaimniecības skolā

 


Šūšanas kursu dalībnieces Jūrmalā. "Singer" šujmašīnu sabiedrības izšūšanas un piegriešanas apmācību dalībnieces

 

Šūšanas kursu dalībnieces Zemītē. Šūšanas apmācības

Šūšanas kursu dalībnieces Zemītē. Šūšanas apmācības 1929.g.

Bezmaksas izšūšanas kursi Ļaudonā. Jaunā Nedēļa, Nr. 18 (07.05.1926)

 

“Singer” šūšanas kursiem bijusi izšķiroša nozīme šūšanas prasmju un radošuma veidošanā, kā arī ekonomiskās attīstības veicināšanā. Bezmaksas kursi devuši iespēju cilvēkiem mācīties, radīt, sazināties un rast prieku šūšanas mākslā.

 


Šūšanas kursu reklāma. Zemgales Balss, Nr. 125 (06.06.1936)

 


Izšūšanas apmācība Aucē. Auces Vārds, Nr. 7 (03.03.1930)

 

“Singer” cieši sadarbojās ar mazumtirgotājiem visā pasaulē, tādējādi nodrošinot šujmašīnu plašu pieejamību, atpazīstamību un zinošus darbiniekus, kuri palīdzēja klientiem izvēlēties šujmašīnu un sniedza pēcpārdošanas atbalstu. Šādas pārstāvniecības bija Rīgā, Strenčos un citur.


Rīga. "Singer" šujmašīnu tirdzniecības pārstāvji

 

“Singer” zīmols pasaulē plaši zināms arī no mārketinga un tirdzniecības aspekta. Uzņēmums ieviesa dažādas inovācijas, kas padarīja šujmašīnas mājsaimniecībām pievilcīgākas un pieejamākas, piemēram, piedāvāja nomaksas plānus, vecāku iekārtu maiņas iespējas, kā arī organizēja plašas reklāmas kampaņas. Kopumā “Singer” sasniegumi veicināja ne tikai šūšanas prasmju attīstību, bet arī ietekmēja tekstilrūpniecību.

 

Plašāk par drēbniecību un šūšanu meklē Digitālajā bibliotēkā.