Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzināt vairāk

Piekļūstamība

Klausies

Ieslēgt teksta izrunātāju

Fonta izmērs

Kontrasts

Izvēlne

Ieskaties

Rīgas Porcelāna muzeja katalogs "Servīzes A-Z"

Rīgas Porcelāna muzejs

Katalogs “Servīzes A–Z” pie lasītājiem nonāca 2023. gada nogalē. Apkopojot vizuālos, arhīvu un citu avotu materiālus, Rīgas Porcelāna muzejs izveidoja parocīgu katalogu, kas ļauj ikvienam interesentam iepazīt daudzveidīgo servīžu dizaina klāstu. Tas tapa kā zināmo Rīgas porcelāna ražotnēs 20. gs. otrajā pusē tiražēto servīžu kompendijs un kalpo kā pirmais pietuvinājums šajā līdz šim neizzinātajā jomā. Izdevumā fiksēta šobrīd pieejamā informācija par padomju laikā un atjaunotās neatkarības gados tapušo tējas un kafijas servīžu dizainu, fokusējoties uz formas attīstību un izlaidi. Par asi, ap kuru grupēt materiālu, izvēlēta hronoloģija – sākot ar senākajiem un beidzot ar jaunākajiem dizaina paraugiem. Izdevumā iekļautas porcelāna, fajansa un plānsienu porcelāna servīzes, kas Rīgas ražotnēs izgatavotas gan sērijās un masveidā, gan maztirāžā kā ekskluzīva produkcija, tāpat arī pamatprodukcijas variācijas, atkāpes un attīstības posmi. Atkārtotajā izdevumā ir precizēti daži dati, fakti un autoru vārdi, kā arī iekļauti jauni materiāli – gan iepriekš neredzētas priekšmetu fotogrāfijas, gan arī dokumentālie kadri.

Kataloga pirmizdevumu savulaik finansiāli atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds un Rīgas valstspilsētas pašvaldība. Tā tapšanu veicināja arī citu kultūras mantojuma institūciju un privātpersonu ieinteresētība un iesaiste.

Kataloga “Servīzes A–Z” atkārtotā izdevuma vāka dizaina autors Artis Tauriņš.