Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzināt vairāk

Piekļūstamība

Klausies

Ieslēgt teksta izrunātāju

Fonta izmērs

Kontrasts

Izvēlne

Ieskaties

1949. gada 25. marta deportāciju atcere

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Latvijas Nacionālā bibliotēka, pieminot 1949. gada 25. marta deportāciju 75. gadadienu, kopš PSRS vara uz Krieviju vardarbīgi deportēja 42 300 Latvijas iedzīvotājus, aicina:

  • ielūkoties Deportēto kartē – deportetie.kartes.lv, kur uzrādīti 1941. un 1949. gada deportētie Latvijas ļaudis. Deportēto kartē ir atrodamas divas sadaļas “Deportētie iedzīvotāji” un “Piemiņas pasākumi”. Sadaļas “Deportētie iedzīvotāji” kartē var skatīt 1941. gadā un 1949. gadā deportēto Latvijas iedzīvotāju sarakstus. Izvēloties deportāciju gadu, karti iespējams pietuvināt tik tuvu, ka redzama konkrēta adrese, māja vai sēta. Uzspiežot uz apļa, redzams saraksts ar informāciju par aizvestajiem cilvēkiem – viņu vārds, uzvārds un vecums.

Sadaļas “Piemiņas pasākumi – 25. marts” kartē var noklausīties 2023. gada piemiņas lasījumus “Aizvestie. Neaizmirstie” Latvijas novados, kuros notika deportēto personu vārdu nolasīšana – tika nolasīti aizvesto cilvēku vārdi, vecums un dzīves vieta.

Karti izstrādājusi SIA “Jāņa sēta”, pamatojoties uz Latvijas Valsts arhīva veidoto deportēto Latvijas iedzīvotāju sarakstu un tur norādītajām vēsturiskajām adresēm.